Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 a atras asumarea unor obligatii legislative (regulamentele europene devenind direct aplicabile in legislatia romana iar directivele europene fiind, de asemenea, necesar a fi transpuse in legislatia noastra) precum si respectarea hotararilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

In mod evident, acest lucru a determinat preocuparea pentru textele reglementare europene, pentru o mai buna intelegere a contextului si a scopului urmarit prin adoptarea acestora. O astfel de cunoastere adecvată e a motivelor care au stat la baza adoptarii unor astfel de texte sau luarii de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene a hotararilor sale conduce la o mai mare claritate asupra sensului si riscurilor legate de neaplicare ale textelor corespondente transpuse in legislatia din Romania.

Aceasta preocupare s-a manifestat mai cu seama la nivel academic si la nivel de studiu individual, prin analiza inclusiv a doctrinei create pornind de la textele europene. In contextul activitatii de consultanta si de reprezentare deseori sunt invocate resursele europene pentru a justifica sau sustine anumite argumentari.

Schimbul de idei in mod direct, plecand de la respectivele texte, se desfasoara cu preponderenta intre parteneri locali. Conferintele si seminariile internationale deschid oportunitati de interactiune si cu expertii straini. Dincolo de faptul ca acest lucru implica o anumita bugetare de resurse, lipseste totusi constanta si accesibilitatea. De aceea, disponibilitatea unei comunitati de specialisti locali de a comunica in mod direct, in Romania, cu experti externi este extrem de utila si necesara. Pot fi aflate astfel informatii la zi din practica si doctrina europeana, dezbatute puncte de vedere, ridicate intrebari si analizate chestiuni subtile derivand din practica mai indelungata si mai extinsa din alte state europene.

In acest context a aparut si ideea organizarii unei conferinte la Bucuresti, la care sa participe doi dintre cei mai renumiti experti europeni în domeniul achizitiilor publice – Sue Arrowsmith si Virginie Dor. Scopul practic a fost de a facilita diseminarea de informatie actualizata vizand aspecte practice din materia achizitiilor publice si crearea unei comunitati de oameni preocupati de acest domeniu care sa schimbe idei.

Sue Arrowsmith a sustinut doua ample prezentari la conferinta de la Bucuresti. Sue este Profesor de Dreptul Achizitiilor Publice si Director al Grupului de Cercetare în domeniul Achizitiilor Publice din cadrul Facultătii de Drept a Universitătii Nottingham. Sue a fost implicată în reforma dreptului achizitiilor publice de multi ani în calitate de membru (din 1997) al Comitetului Consultativ al Comisiei Europene pentru Deschiderea Achizitiilor Publice.

Sue este de asemenea membru al Grupului de Experti în Achizitii Publice al UNCITRAL care se ocupă de reforma Modelului de Lege a Achizitiilor Publice apartinând UNCITRAL, a fost membru al Grupului de Experti Internationali ai Băncii Mondiale ce a avut ca scop modificarea politicilor de achizitii publice ale Băncii Mondiale în tările în curs de dezvoltare, si a fost consultant pentru guvernul britanic, Organizatia Internatională a Comertului, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică, Banca Centrală Europeană, Organizatia Internatională a Muncii, Comisia de Drept a Angliei si Tării Galilor, dar si pentru firme de avocatură si societăti private.

Publicatiile sale au fost citate de catre instante si legislatori atat din Marea Britanie cat si din alte parti din Europa, Africa, America de Nord si Asia. Printre cartile sale se numara The Law of Public and Utilities Procurement (ed. 2014), (impreuna cu J. Linarelli si D. Wallace Jr) Regulating Public Procurement; National and International perspectives (2000) si Government Procurement in the WTO (Kluwer, 2003). Colectiile recente includ (impreuna cu Peter Kunzlik) Social and Environmental Policies in EC Procurement Law: New Directive and New Directions (2009; CUP); (impreuna cu R. D. Anderson), The WTO Regime on Government Procurement: Challenge and Reform (CUP, 2011); (impreuna cu S.Treumer) Competitive Dialogue in EU Procurement Law (2012, CUP); si (impreuna cu Geo Quinot), Public Procurement Regulation in Africa (CUP, 2013).

Virginie Dor a sustinut de asemenea o prezentare ampla la Bucuresti, abordand teme sensibile  din practica ofertantilor in proceduri de achizitie publica. Virginie este Partener Coordonator al practicii de achizitii publice a biroului din Bruxelles al uneia dintre cele mai prestigioase firme de avocatură europene, si este de asemenea expert în cadrul grupului de experti în achizitii publice al Comisiei Europene.

Virginie este foarte cunoscută pentru numeroasele sale publicatii si pentru seminariile si conferintele pe care le sustine (aproape 40 de seminarii pe an, în engleză, franceză si olandeză), fiind autor si co-autor a numeroase articole si cărti vizând achizitiile publice, precum si transpunerea în legislatia belgiană a directivelor europene. Cartile scrise de catre Virginie in calitate de co-autor includ : doua carti din colectia « Public Procurement » (Kluwer, 2014), The new public procurement law in Belgium, 1250 p. (Larcier, 2013), The new public procurement regime – Main innovations introduced by the laws of 15 et 16 June 2006, 231 p. (Kluwer, 2007), Legal claims for public procurement (transpunerea directivei 2007/66/CE), 324 p. (Kluwer, 2010).

O noutate în peisajul comunitătii autohtone, conferinta a pledat pentru o intelegere proaspata, pornind de la fundamente, a achizitiilor publice, prin intalnirea, in premiera in Romania, cu doi experti europeni de exceptie.